Το καλοκαίρι μπαίνει για τα καλά, οι απαγορεύσεις μετακίνησης σιγά σιγά εκλείπουν, οπότε αρχίζουν και οι μετακινήσεις για μπάνιο. Στις οποίες πολλοί οδηγούν με σαγιονάρες, με τις οποίες υπάρχει πάντα ο κίνδυνος είτε να γλιστρήσει το πόδι, είτε να «κολλήσει» κάπως η σαγιονάρα στο πεντάλ.
Με αυξημένη βαθμό επικινδυνότητας λοιπόν η οδήγηση φορώντας σαγιονάρες, είναι όμως και παράνομη;
Στον ΚΟΚ δεν υπάρχει σαφώς απαγόρευση παρά μόνο μια αόριστη αναφορά στο άρθρο 13: «ο οδηγός επιβάλλεται να έχει την, κατά τις σχετικές διατάξεις, προβλεπόμενη άδεια οδήγησης και την αναγκαία σωματική και διανοητική ικανότητα και να βρίσκεται σε κατάλληλη κατάσταση για να οδηγεί, οφείλει δε κατά το χρόνο της οδήγησης να είναι σε θέση να ελέγχει το όχημα ή τα ζώα του. Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεων του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς. Ιδιαίτερα, απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, καθώς και τηλεοράσεως. Η εν κινήσει χρήση κινητού τηλεφώνου επιτρέπεται μόνο όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας».
Αυτό στην πράξη σημαίνει πως είναι στην κρίση του αστυνομικού να κρίνει αν υπάρχει θέμα με την οδήγηση με σαγιονάρες. Στην περίπτωση που υπάρχει η ποινή είναι πρόστιμο 100 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 30 ημέρες, ενώ στην επικίνδυνη οδήγηση περιλαμβάνεται και αυτή χωρίς καθόλου παπούτσια.
Έτσι λοιπόν και επειδή το κακό δεν αργεί να γίνει είναι φρόνιμο να οδηγούμε με π.χ. με αθλητικά παπούτσια που είναι και τα πιο ελαφριά και άνετα για έναν οδηγό ή με σανδάλια π.χ. ορειβατικού τύπου και όταν φτάνουμε στην παραλία να βάζουμε τις σαγιονάρες.
Επίσης καλό είναι και να μην οδηγούμε χωρίς μπλούζα καθώς λόγω τριβής η ζώνη ασφαλείας μπορεί και να προκαλέσει έγκαυμα.
πηγη carzine.gr