Τελικά δεν επήλθε κάποια σύγκρουση μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας που φοβούνταν μερικοί ή που ήλπιζαν άλλοι.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξάλλου θα ήταν αδύνατον να προκαλέσει έστω και μια ήσσονος σημασίας αντιπαράθεση με τον αρχιεκπίσκοπο ειδικά τώρα που είμαστε σε προεκλογική περίοδο.
Έτσι, βρέθηκε μια φόρμουλα που, υποτίθεται, ικανοποιεί τους πάντες. Οι ιερείς θα πληρώνονται από επιδότηση του κράτους σε συνδυασμό με εκμετάλλευση της εκκλησιαστικής περιουσίας ενώ δεν θα φαίνονται πως ανήκουν στο κράτος αφού τις πληρωμές θα τις κάνει η ίδια η Εκκλησία.
Πολύς λόγος για το τίποτα δηλαδή, αν αυτό είναι δείγμα διαχωρισμού κράτους – εκκλησίας.
Έτσι, αυτή η “βελούδινη” αποκοπή των ιερέων από τις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων πρακτικά επέφερε την μήνιν τους αφού άλλος εργοδότης το κράτος και άλλο οι εκκλησιαστικές αρχές.
Μα και στο κυβερνων κόμμα φαίνεται πως υπάρχει δυσαρέσκεια για την “ιερή” χρυσή τομή που πρακτικά δεν αλλάζει κάτι το δραματικό.
Η συζήτηση όμως δεν έπρεπε να είναι για το ποιός θα πληρώνει τους ιερείς.
Η συζήτηση έπρεπε να είναι αν και κατά πόσον μπορούν οι δυο θεσμοί να είναι αποχωρισμένοι ο ένας από τον άλλο χωρίς όμως να βλάπτουν ο ένας τον άλλο.
Σε άλλα κράτη ο διαχωρισμός κοσμικής και θρησκευτικής εξουσίας έχει επιφέρει πολύ άσχημα αποτελέσματα με την εκκλησία να θεωρείται κάτι σαν παλιομοδίτικο τσίρκο. Θρησκευτικά σύμβολα του Χριστιανισμού εξαφανίζονται σε δημόσια κτίρια ενώ και ορισμένοι άλλων θρησκειών “σκανδαλίζονται” βλέποντας ανθρώπους να φορούν ένα σταυρουδάκι.
Από την άλλη, Ιράν και θεοκρατία δεν μπορεί να γίνει η Ελλάδα. Ο σεβασμός προς την εκκλησία ως ουσιώδους τμήματος της κοινωνίας δεν σημαίνει συγκυβέρνηση ή παρεμβάσεις των εκκλησιαστικών ηγετών προς την κυβέρνηση, ούτε λαοσυνάξεις με λάβαρα και αφορισμούς.
Η “χρυσή τομή” λοιπόν έπρεπε και πρέπει να υπάρξει ακριβώς στις οριοθετήσεις του κάθε θεσμού. Που τελειώνει η παρέμβαση της εκκλησίας και που ξεκινά της πολιτείας. Αυτή είναι η ουσιαστική συζήτηση και το ζητούμενο και δευτερεύοντως το καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών ή η διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας.