Απαραίτητο χαρακτήρισε το lockdown και την παράταση αυτού ο Καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας και συνεργαζόμενος καθηγητής έρευνας στο πανεπιστήμιο North Eastern της Βοστώνης Αχιλλέας Γραβάνης, καθώς «σε αντίθεση με το πρώτο κύμα μπήκαμε στο δεύτερο κύμα πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων», ενώ δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί και ο συνωστισμός των γιορτών.
Σκεπτικός εμφανίστηκε ο κ. Γραβάνης και για το άνοιγμα των σχολείων:
«Παρόλο που τα μικρά παιδιά συμμορφώνονται και συμπεριφέρονται πολύ πιο ώριμα απέναντι στις οδηγίες της πολιτείας, σε αντίθεση με τους εφήβους, θα θεωρούσα πιο σώφρον το να κρατηθούν τα παιδιά στο σπίτι ακόμα μία εβδομάδα, ώστε να δούμε πραγματικά τον επιπολασμό της λοίμωξης».
Ο ίδιος εκτιμά ότι η νέα τεχνολογία των εμβολίων «θα αλλάξει την Ιατρική», ενώ ήταν απόλυτα καθησυχαστικός στην τυχόν ανησυχία του κόσμου σχετικά με το νέο εμβόλιο: «O περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι το εμβόλιο δημιουργήθηκε τον τελευταίο χρόνο, η τεχνολογία αυτή όμως έχει ξεκινήσει εδώ και 25 χρόνια». Έκανε λόγο «για το πιο καθαρό εμβόλιο που έχει δημιουργηθεί μέχρι στιγμής στιγμή στην Ιατρική, γιατί δεν χρησιμοποιεί ιό ούτε κομμάτι του ιού» και προέβλεψε ότι «σε 2-3 χρόνια από σήμερα δεν νομίζω ότι θα κάνουμε εμβόλια με ιούς ή κομμάτια ιών. Θα κάνουμε εμβόλια πολύ καθαρά, mRNA ή cDNA».
Όπως εξήγησε, το νέο εμβόλιο «χρησιμοποιεί ως αντιγόνο ως διεγέρτη του ανοσοποιητικού συστήματος ένα γενετικό μήνυμα πολύ περιορισμένο, το οποίο όταν εισέρχεται στο σώμα μας παράγει την πρωτεΐνη ακίδα του ιού, την πρωτεΐνη δηλαδή που χρειάζεται ο ιός για να μας μολύνει. Έτσι, το σώμα μας αναπτύσσει ανοσολογική απάντηση. Το γενετικό αυτό μήνυμα παραμένει στον οργανισμό για πολύ λίγη ώρα και μετά εξαφανίζεται. H συζήτηση που γίνεται για το κατά πόσο αυτό το υλικό μπορεί να μείνει μόνιμα στα κύτταρά μας δεν έχει καμία επιστημονική βάση».
Διαβάστε εδώ