ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
Ο χειμώνας ξανά μπήκε πιο δυναμικά. Τι καλύτερο από ένα ζεστό πιάτο γιουβαρλάκια. Αγαπημένο φαγητό των παιδικών μας χρόνων.
Υλικά
500γρ κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
150γρ ρύζι γλασέ ή Καρολίνα
1 αυγό
2 κουταλιές άνηθο
2 κουταλιές μαϊντανό
30ml ελαιόλαδο
½ κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
Αλάτι πιπέρι
50ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό
½ πράσο
2 πατάτες (προαιρετικά)
Αυγολέμονο
2 αυγά
Χυμό από 2 λεμόνια
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το ρύζι, το αυγό, άνηθο, μαϊντανό, ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά. Ζυμώνουμε πολύ καλά και αφήνουμε το μείγμα για μισή ώρα στο ψυγείο.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το πράσο. Αν βάλουμε πατάτα την ρίχνουμε τώρα σε μικρά κυβάκια. Προσθέτουμε 1,5 – 2l νερό και αφήνουμε μέχρι να βράσει.
Πλάθουμε το μείγμα του κιμά σε μπαλάκια λίγο μεγαλύτερα από ένα καρύδι. Ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια μας μέσα στο ζωμό και αλατίζουμε. Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για μισή ώρα περίπου.
Φτιάχνουμε το αυγολέμονο χτυπώντας τα ασπράδια από τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Προσθέτουμε σταδιακά το χυμό λεμονιού και τέλος ρίχνουμε ζωμό από το φαγητό και χτυπάμε.
Περιχύνουμε το φαγητό μας και κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα. Ρίχνουμε φρέσκο πιπέρι.
Καλή επιτυχία!!!
Tips
Τα γιουβαρλάκια θα πρέπει να βγουν 22-25 κομμάτια.
Αν θέλουμε τη σούπα μας λίγο πιο πηχτή μπορούμε στο πρώτο τέταρτο του ψησίματος να προσθέσουμε μια μικρή χούφτα ρύζι.
Στο τέλος μαζί με το πιπέρι μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ξύσμα λεμονιού. Θα κόψει τη μυρωδιά από το αυγό και θα δώσει μια ευχάριστη γεύση και μυρωδιά λεμονιού.
Πηγή: kritikes-geuseis