Για μια βραδιά το καλοκαίρι μουσεία, πολιτιστικά και ερευνητικά ιδρύματα είναι ανοικτά όλη νύχτα και γίνονται εκδηλώσεις
Οι “Λευκές Νύχτες” αποτελούν μια επιτυχημένη πρωτοβουλία που έχει γίνει πια θεσμός με παγκόσμια απήχηση και έχει υιοθετηθεί από πολλές ευρωπαϊκές – και όχι μόνο – πόλεις, με αποτελέσματα εμφανή στον τουρισμό τους. Οι “Λευκές Νύχτες”, που παραπέμπουν στο γνωστό φαινόμενο του Αρκτικού Κύκλου του Βορρά (για το καλοκαίρι), γνωστό και ως “Ήλιος του Μεσονυχτίου”, οπότε για μια τουλάχιστον μέρα ο ήλιος δε δύει για 24 συνεχόμενες ολόκληρες ώρες, ξεκίνησαν στη Νάντη της Γαλλίας το 1984 με τη μορφή ενός ολονύχτιου φεστιβάλ. Η επιτυχία της πρωτοβουλίας ώθησε πολλές άλλες πόλεις να ακολουθήσουν, με αποτέλεσμα οι “Λευκές Νύχτες” να γίνουν θεσμός από τη Σκανδιναβία και τον ευρωπαϊκό Βορρά και Νότο ως την Ασία και την Αμερική.
Για μια βραδιά το καλοκαίρι τα μουσεία, τα πολιτιστικά και ερευνητικά ιδρύματα είναι ανοικτά όλη νύχτα, ενώ διοργανώνονται εκδηλώσεις με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και βεβαίως τουριστών, που δεν αφήνουν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Η απολύτως επιτυχημένη αυτή ιδέα θα έπρεπε να αποτελεί θεσμό και στον τόπο μας, ακολουθώντας το παράδειγμα πόλεων που έχουν πλέον εμπειρία στον τομέα. Το πόσο εφικτή είναι η υιοθέτηση του θεσμού αποδεικνύεται από την ανταπόκριση που έχουν οι αντίστοιχες, μικρότερης διάρκειας βεβαίως, εκδηλώσεις για την πανσέληνο του Αυγούστου, οπότε παραμένουν ανοικτοί συγκεκριμένοι αρχαιολογικοί χώροι εκείνη τη νύχτα και διοργανώνονται αρκετές εκδηλώσεις.
Όπως έχουμε πει πολλές φορές, είναι καλό το μοτίβο “ήλιος, μνημεία και θάλασσα” που συνοδεύει τον κρητικό τουρισμό, αλλά δεν αρκεί. Σε μια εποχή όπου όλα- μα όλα – αλλάζουν, πρέπει και το τουριστικό προϊόν να είναι ευέλικτο και να μπορεί να αποκτά πρόσωπα που θα μοιάζουν διαφορετικά και ακόμα πιο ελκυστικά για τους τουρίστες, που έχουν “εκπαιδευτεί” πλέον, με πολλά αντίστοιχα δρώμενα σε όλο τον κόσμο, να ψάχνουν αυτό το κάτι διαφορετικό που θα βάλει το… κερασάκι στην τούρτα των διακοπών τους. Για να το σκεφτούμε λίγο σοβαρά ως γενικευμένο φαινόμενο στην Κρήτη..!
Πηγή: neakriti