Υλικά
1 γαλοπούλα (4-5 κιλά περίπου), φρέσκια ή κατεψυγμένη με θερμόμετρο | |
1/3 φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο | |
1 φλιτζάνι ζωμό κότας | |
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι | |
ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΑ
|
|
1/3 φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο | |
1 κ.σ. μουστάρδα | |
1 κ.σ. μέλι | |
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
|
|
400 γρ. κιμά μοσχάρι | |
250 γρ. κάστανα, βρασμένα και καθαρισμένα | |
½ φλιτζάνι ρύζι κίτρινο | |
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο | |
τα συκωτάκια της γαλοπούλας, χοντροκομμένα | |
¾ φλιτζανιού σταφίδες ξανθές | |
100 γρ. κουκουνάρι, ελαφρά καβουρδισμένο στο φούρνο | |
1/3 φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο | |
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο ή ξερό τριμμένο | |
1 κ.σ. τριμμένο θυμάρι | |
½ φλιτζάνι κονιάκ | |
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι |
Βήματα
1
ΤΕΛΟΣ
|
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα υλικά για το μαρινάρισμα. |
2
ΤΕΛΟΣ
|
Πλένουμε καλά τη γαλοπούλα. Με ένα πινέλο την αλείφουμε καλά μέσα-έξω με το μείγμα του μπολ. Την αφήνουμε τουλάχιστον 3 ώρες να μαριναριστεί. |
3
ΤΕΛΟΣ
|
Σε ένα μπολάκι βάζουμε το κονιάκ και τις σταφίδες και τις αφήνουμε μέχρι να μαριναριστεί η γαλοπούλα. |
4
ΤΕΛΟΣ
|
ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗΣε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε τον κιμά για 4-5 λεπτά. Ρίχνουμε και το κρεμμύδι, τα συκωτάκια της γαλοπούλας και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμη. Σβήνουμε ρίχνοντας μέσα στην κατσαρόλα τις σταφίδες μαζί με το κονιάκ. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και βράζουμε για 7-8 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε το ρύζι, τα κάστανα, το κουκουνάρι και βράζουμε για 5 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον άνηθο και τον μαϊντανό. |
5
ΤΕΛΟΣ
|
ΓΕΜΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΜε ένα κουτάλι γεμίζουμε τη γαλοπούλα και ράβουμε το άνοιγμα της κοιλιάς ή το καλύπτουμε με ένα μήλο. |
6
ΤΕΛΟΣ
|
Βάζουμε τη γαλοπούλα σε ένα ταψί, την αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζωμό κότας, 1/3 φλιτζανιού λάδι, την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 3-3 ½ ώρες περίπου. Μισή ώρα πριν τελειώσει ο χρόνος ψησίματος βγάζουμε το αλουμινόχαρτο για να ροδοκοκκινίσει. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος την περιχύνουμε με το ζουμί της. |
7
ΤΕΛΟΣ
|
Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το στήθος σε λεπτές φέτες και την υπόλοιπη σε μικρά κομμάτια και σερβίρουμε. |