Γαλακτομπούρεκο
Υλικά
450 γραμμάρια φύλλο κρούστας για γλυκά
180 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
για την κρέμα
800 γραμμάρια φρέσκο γάλα
200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
3 βανίλιες
1/2 κουταλάκι κανέλα
170 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
200 γραμμάρια ζάχαρη
4 αυγά
για το σιρόπι
700 γραμμάρια ζάχαρη
500 γραμμάρια νερό
1 στικ κανέλα
6 με 7 σταγόνες χυμό λεμονιού
2 κουταλάκια του γλυκού γλυκόζη
Εκτέλεση Συνταγής
Αρχικά, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε την κανέλα και μόλις λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε τη γλυκόζη και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η γλυκόζη και αφού πάρει 2 βράσεις το σιρόπι μας αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Στη συνέχεια, χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ τα ασπράδια με 50 γραμμάρια ζάχαρη σε ελαφριά μαρέγκα. Όσο περιμένουμε τη μαρέγκα μας να γίνει βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη (τα 100 γραμμάρια που μας έμειναν) σε μια μεγάλη κατσαρόλα να ζεσταθούν.
Μόλις είναι έτοιμη η μαρέγκα, την αφαιρούμε και την βάζουμε σε ένα τάπερ. Κατόπιν, χτυπάμε τους κρόκους με άλλα 50 γραμμάρια ζάχαρης μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τους κρόκους στη μαρέγκα και ανακατεύουμε.
Μόλις αρχίζει να σιγοβράζει το γάλα με την κρέμα γάλακτος προσθέτουμε τις βανίλιες και ανακατεύοντας με ένα σύρμα συνεχώς προσθέτουμε λίγο λίγο το σιμιγδάλι. Προσθέτουμε λίγη κανέλα και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, μόλις πήξει η κρέμα μας αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και τέλος, ενσωματώνουμε το μείγμα μαρέγκας-κρόκων στην κρέμα μας. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη και αλείφουμε ένα ταψί με βούτυρο λιωμένο. Έχουμε ξεπαγώσει τα φύλλα κρούστας μας και ξεκινάμε να τα βάζουμε στο ταψί μας. Αρχικά, στρώνουμε ένα φύλλο στη μέση. Βουτυρώνουμε με ένα πινέλο καλά το φύλλο και συνεχίζουμε να προσθέτουμε φύλλα ένα ένα και βουτυρώνοντας τα. Θα βάλουμε ακόμη 4 φύλλα σε κάθε μεριά του ταψιού. Προσέχουμε να αφήνουμε φύλλα και έξω από το ταψί.
Μόλις βάλουμε και τα 5 βουτυρωμένα φύλλα, προσθέτουμε την κρέμα μας. Κλείνουμε τα φύλλα προς τα μέσα δημιουργώντας έναν φάκελο πάνω από την κρέμα μας. Προσθέτουμε βούτυρο και στη συνέχεια βάζουμε ένα φύλλο στο κέντρο που να σκεπάζει όλο το ταψί. Προσθέτουμε άλλα 3 φύλλα και στη συνέχεια κόβουμε τις έντονες άκρες τους. Δεν ξεχνάμε να βουτυρώνουμε το κάθε φύλλο που βάζουμε. Κλείνουμε τα φύλλα προς τα μέσα και με το πινέλο τα βάζουμε μέσα στο ταψί.
Χαράζουμε το γλυκό μας κάνοντας και 2-3 τρύπες. Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο πάνω στο γλυκό και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε για 4′ και κατόπιν, το κόβουμε σε σχήμα μπακλαβά ή όπως μας αρέσει και το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι!
Πηγή: sintagesgiagias