Αν και η πραγματική προέλευση του πικάντικου street food χάνεται στο πέρασμα του χρόνου, το φαλάφελ είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε πάρα πολλές χώρες με διαφορετικές κουλτούρες. Η Ινδία κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς παγκοσμίως στην παραγωγή ρεβιθιών, η οποία επί του παρόντος βρίσκεται σε υψηλή περίοδο.
Υλικά
250 γρ. μουλιασμένα και καλά στραγγισμένα ρεβύθια (όχι βρασμένα) | |
1/2 φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο | |
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο | |
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κόλιανδρο | |
1 μικρή πιπεριά πράσινη | |
3 σκελίδες σκόρδο | |
1 κ.γ. κύμινο | |
1 κ.γ. αλάτι | |
1/2 κ.γ. σκόνη κάρδαμο (κακουλέ) | |
1/4 κ.γ. μαύρο πιπέρι | |
2 κ.σ. αλεύρι | |
1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική | |
Σπορέλαιο για το τηγάνισμα |
Βήματα
1ο
|
Βεβαιωθείτε ότι το προηγούμενο βράδυ έχετε βάλει τα ρεβύθια στο νερό. |
2ο
|
Αφού ξεπλύνετε και στραγγίξετε τα ρεβύθια προσθέστε τα στο μπλέντερ. Προσθέστε το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τον κόλιανδρο, το πιπέρι, το σκόρδο, το κύμινο, το αλάτι, το κάρδαμο και το μαύρο πιπέρι στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια μάζα. |
3ο
|
Μεταφέρετε το μείγμα του φαλάφελ σε ένα μπολ και προσθέστε το αλεύρι και τη μαγειρική σόδα. Ανακατέψτε μαζί και έπειτα καλύψτε ή προσθέστε ένα καπάκι. Το μείγμα είναι καλό να μείνει για 30 λεπτά έως μια ώρα στο ψυγείο. |
4ο
|
Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας, μια σέσουλα παγωτού και πλάστε σε μπάλες. Εάν δείτε το μείγμα να είναι πολύ υγρό, μπορείτε να προσθέσετε μια άλλη κουταλιά της σούπας αλεύρι. Εάν είναι πολύ ξηρό, μπορείτε να προσθέσετε ένα κουταλάκι του γλυκού ή δύο νερό ή χυμό λεμονιού. |
5ο
|
Τηγανίστε σε σπορέλαιο σε μέτρια έως δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τα σε μια πλάκα με χαρτοπετσέτα. Σερβίρετε αμέσως , ενώ είναι ζεστά και τραγανά. |
Μπείτε στην σελίδα του Βασίλη Πατσή για να δείτε όλες του τις συνταγές.