Έρχεται άνοιξη με βροχές – Ακόμη περισσότερο νερό θα πέσει στην Κρήτη
Οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι προβλέπουν για Κρήτη και Ελλάδα διατήρηση του χειμωνιάτικου καιρικού μοτίβου με πολλές βροχές
«Πρόσεχε τι εύχεσαι» φαίνεται να μας λέει η γνωστή μετεωρολογική ιστοσελίδα AccuWeather στην εποχιακή μακροπρόθεσμη πρόγνωσή της για τη φετινή άνοιξη στην Κρήτη και ολόκληρη την Ελλάδα, “δείχνοντας” απανωτές καταιγίδες έως και τον Μάιο.
Η δίψα για νερό μετά από απανωτές περιόδους ξηρασίας των προηγούμενων χρόνων μετατράπηκε φέτος σε κορεσμό, καθώς οι ουρανοί πάνω από τη χώρα μας, που άνοιξαν διάπλατα από τις αρχές του χειμώνα, δε φαίνεται να έχουν καμιά πρόθεση να… κλείσουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Έτσι, αν η πρόγνωση του AccuWeather βγει αληθινή, τότε η άνοιξη, για την οποία ξεκίνησε ημερολογιακά η αντίστροφη μέτρηση, θα δει τα κεντρικά Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της Ελλάδας και τμήματος της νότιας και ανατολικής Ιταλίας, να… μουλιάζουν, καθώς το καιρικό μοτίβο που έχει μετατρέψει τη φετινή χειμερινή περίοδο σε χρονιά ρεκόρ θα επιστρέφει συνεχώς τους επόμενους μήνες.
Και ενώ εμείς παίρνουμε το σκήπτρο από το Λονδίνο, η παραδοσιακά βροχερή Βρετανία λέει φέτος το νερό… νεράκι. Σύμφωνα με την ανάλυση που υπογράφει ο επικεφαλής μετεωρολόγος του AccuWeather, Έρικ Λέιστερ, η υψηλή πίεση πάνω από τη Δυτική Ευρώπη θα συνεχίσει να ανοίγει τον δρόμο για τις παγωμένες αέριες μάζες από τη Ρωσία, για να κατευθυνθούν και τους επόμενους μήνες προς τα Νότια Βαλκάνια και το Αιγαίο. Καθώς τα συστήματα αυτά από τον Βορρά θα κινούνται προς τα νοτιοανατολικά, θα αυξάνουν τον κίνδυνο σε ολόκληρη την περιοχή για έντονες χιονοπτώσεις και ανοιξιάτικα κύματα ψύχους, με τον καιρό τον Απρίλιο και τον Μάιο να θυμίζει περισσότερο χειμώνα παρά άνοιξη. Αυτή η αστάθεια του καιρού θα κάνει συχνότερες τις ανοιξιάτικες μπόρες, με την απειλή πλημμυρικών φαινομένων αυξημένη, με δεδομένο και το αυτονόητο γεγονός ότι τα χιόνια που έπεσαν φέτος με το… κιλό θα αρχίσουν σταδιακά να λειώνουν, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους υδροφορείς, ποτάμια, χειμάρρους και λίμνες, όπως προειδοποιούν οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι.
Μάρτης… γδάρτης
Πλην όμως των μακροπρόθεσμων, και τα μεσοπρόθεσμα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ακριβώς το ίδιο μοτίβο να συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι τις 10 Μαρτίου. Το σκηνικό διαμορφώνουν εκ νέου ο αντικυκλώνας από τη μια στη Δυτική Ευρώπη, που έχει αφήνει άφωνους τους κατοίκους με την παράδοξη για την εποχή ζέστη, και το πολύ κρύο από την άλλη στην Ανατολική Ευρώπη και κυρίως την Ουκρανία αλλά και τη Ρωσία, που κατά διαστήματα θα κατεβαίνει χαμηλότερα ως την περιοχή μας.
Αν οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιωθούν, τότε ο χαρακτηρισμός «ιστορική» που συνοδεύει και για την Κρήτη τη φετινή χρονιά θα είναι μάλλον φτωχός για να περιγράψει τα επίπεδα του υετού. Μέσα στην άνοιξη βροχές θα δει, όχι όμως στην ένταση που θα γνωρίσουμε εμείς, και η Σκανδιναβική Χερσόνησος, καθώς και ο βρετανικός Βορράς, οι Κάτω Χώρες και ο γερμανικός Βορράς.
Το δυτικό πρόωρο έαρ
Η άνοιξη είναι ήδη πρόωρη για το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ευρώπης, με την τάση να συνεχίζεται. Έτσι, η Γαλλία και το μεγαλύτερο μέρος της γηραιάς Αλβιόνας, καθώς και η νότια Ιρλανδία θα ζήσουν ήπιες συνθήκες, ενώ ξηρασία περιμένει την Ιβηρική χερσόνησο, τις περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και την Ιταλική χερσόνησο. Οι μετεωρολόγοι του AccuWeather κάνουν τη σύγκριση με τον περασμένο Μάρτιο, οπότε πόλεις όπως το Παρίσι και το Λονδίνο είχαν γνωρίσει αρκετές… λευκές μέρες, κάτι που φέτος δεν αναμένεται ότι θα συμβεί. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στον Μάρτιο αναμένονται, σύμφωνα πάντα με την αμερικανική ιστοσελίδα, στο Παρίσι, τη Νάντη και τη Λιόν θερμοκρασίες που θα φτάνουν τους 16oC, ενώ μέσα στον Απρίλη ο υδράργυρος θα μπορούσε να σκαρφαλώσει στις προαναφερόμενες πόλεις ακόμα και στους 27oC.
Γενικότερα, το μοτίβο της άνοιξης που διαφαίνεται στα προγνωστικά μοντέλα δείχνει υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τον μέσο όρο σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, όπως την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με ισχυρούς ανέμους και μπόρες όμως που θα γεννηθούν στον Ατλαντικό και θα ξεσπάσουν κυρίως στη Σκοτία, τη Βόρεια Ιρλανδία και τη Βόρεια Αγγλία, όπου μάλιστα ενδέχεται να ξεπεράσουν τον μέσο όρο για την εποχή.
Στο 35% η χιονοκάλυψη από την “Ωκεανίδα”
Αίσθηση, την ίδια στιγμή, προκαλεί το γεγονός ότι η κακοκαιρία “Ωκεανίς”, που αφήνει πίσω της τόσες πολλές πληγές, εκτός από τις καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσε και πυκνές χιονοπτώσεις ειδικά το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας. Σύμφωνα με το Meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου, η λευκή εισβολή αύξησε απότομα την έκταση χιονοκάλυψης, η πορεία της οποίας μέχρι τότε κινούταν λίγο κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 16 ετών για τον μήνα Φεβρουάριο. Μάλιστα, το ύψος του χιονιού σε ορισμένες ορεινές περιοχές ξεπέρασε το 1,5 μέτρο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ορεινά της Κρήτης πιθανόν το ύψος του φρέσκου χιονιού να ξεπέρασε τα 2 μέτρα! Η έκταση χιονοκάλυψης, όπως εκτιμήθηκε από δορυφορικά δεδομένα τα οποία επεξεργάστηκαν οι ειδικοί στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, έφτασε σε υψηλό για το τελευταίο 10ήμερο Φεβρουαρίου, τουλάχιστον από το 2004 που διαθέτουν δεδομένα, με το χιόνι να καλύπτει το 35% της χερσαίας έκτασης της χώρας ή περίπου 45.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ την ίδια ημέρα το 2018 η χιονοκάλυψη που προκάλεσε η κακοκαιρία “Λητώ” είχε έκταση περίπου 40.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Για σύγκριση, η μέση έκταση της περιόδου 2004-2018 αντιστοιχεί σε μόλις 13.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Υπενθυμίζεται ότι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση δύο χιονομετρικών σταθμών σε ορεινά σημεία των Λευκών Ορέων και του Ψηλορείτη στην Κρήτη, σε υψόμετρο 1.580 και 1.480 μέτρων αντίστοιχα. Οι σταθμοί ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τον Οκτώβριο του 2017 και είναι η αρχή ενός χιονομετρικού δικτύου, το οποίο προγραμματίζεται να εγκατασταθεί σε όλη τη χώρα.
Πηγή: neakriti