“Απαραίτητη η διαχείριση προορισμών σε όλη την χώρα και ιδιαίτερα στις περιοχές που είναι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, αλλά και τμήματα φυσικού κάλλους”
Αυτή φαίνεται πως είναι η επιδίωξη του Υπουργείου Τουρισμού, η οποία ήλθε δια στόματος του Χανιώτη Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ, Δημήτρη Φραγκάκη και προσανατολίζεται στην επιβολή ελεγχόμενης πρόσβασης στους προορισμούς της χώρας που κινδυνεύουν από την απρόσκοπτη επισκεψιμότητα.
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Χανίων, ο κ. Φραγκάκης αναφέρθηκε στο κεντρικό θέμα της παρουσίασης: το Πιλοτικό Πρόγραμμα Διαχείρισης Προορισμών που έχει ήδη εφαρμοστεί σε κάποιες τουριστικές περιοχές της χώρας και εκτός του ότι καταγράφει τα προβλήματα, δίνει και άμεσες λύσεις.
“Μιλάμε για όλες τις ευαίσθητες περιοχές, για να δούμε για το πόση επισκεψιμότητα μπορούν να “σηκώσουν”. Μεταξύ αυτών είναι και ο Μπάλος, είναι και το Ελαφονήσι, είναι και το Φαράγγι της Σαμαριάς, είναι και άλλα πολλά μέρη στα Χανιά, την Κρήτη, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα”, τόνισε ο ΓΓ του ΕΟΤ.
Εισιτήριο στις παραλίες (;)
“Το αν θα μπει εισιτήριο είναι το λιγότερο κομμάτι, δεν μιλάμε απλά για την επιβολή αντιτίμου, αλλά για μια δέσμη μέτρων που θα μπορέσουν να προστατέψουν τους προορισμούς αυτούς”, ξεκαθάρισε σε πρώτη φάση ο κ. Φραγκάκης και εξήγησε πως “δεν μιλάμε σίγουρα για μια καθολική απαγόρευση πρόσβασης των προορισμών αυτών, αλλά για έναν απαραίτητο έλεγχο που πρέπει να γίνει για την προστασία και για να μείνουν ζωντανοί αυτοί οι βιότοποι”.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), είναι ο φορέας που τρέχει το εν λόγω πρόγραμμα, που έχει ήδη εφαρμοστεί πιλοτικά σε Ρόδο και Σαντορίνη, η οποία ουσιαστικά διενεργεί έναν έλεγχο προσβασιμότητας που επεξεργάζεται δεδομένα και προτείνει λύσεις, είπε μεταξύ άλλων.
“Δεν είναι κακό να υπάρξουν έσοδα από αυτές τις περιοχές”
Ερωτώμενος για το θέμα του ενδεχόμενου αντιτίμου ο κ. Φραγκάκης είπε πως σίγουρα δεν είναι η μόνη λύση, παρότι μια εύκολη λύση, ωστόσο δεν επιλύει ουσιαστικά το ζήτημα.
Ωστόσο, είπε πως “το αν θα μπορεί να έχει ένα έσοδο αυτή η περιοχή, δεν είναι καθόλου κακό. Το αντίθετο μάλιστα, αν το έσοδο αυτό που θα προκύψει θα πηγαίνει σε έργα προστασίας αυτής της περιοχής. Άλλωστε ο Μπάλος έχει ήδη εισιτήριο.”
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων Μανόλης Γιαννούλης, εξήγησε πως η διαχείριση των προορισμών σημαίνει το τι κάνουμε με τις δημόσιες υποδομές, τι κάνουμε με τα σκουπίδια, με την ενέργεια και όλα αυτά τα ζητήματα. “Οι προορισμοί που διαθέτουμε πρέπει να είναι αρεστοί πρώτα στους ντόπιους, για να αρέσουν και να τους επισκέπτονται και οι τουρίστες”, είπε ερωτώμενος για το αν θα υπάρξει διαχωρισμός στον έλεγχο που θα γίνεται ανάμεσα σε ντόπιους και επισκέπτες.
Σε αυτό το τελευταίο είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει μακροπρόθεσμα, ωστόσο “σε πρώτη φάση αυτό που πρέπει να δούμε, είναι το πως θα υπάρξει ένας έλεγχος για τις ροές στις περιοχές αυτές, που σίγουρα θα είναι προσβάσιμες για όλους, αλλά δεν θα μπορούν να τις επισκέπτονται ταυτόχρονα τόσο πολύς κόσμος”.την εκδήλωση έδωσαν το παρόν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, φορέων αλλά και πολλοί ξενοδόχοι, μέλη της Ένωσης.
zarpanews.gr