ADVERTISEMENT
Τον κομβικό ρόλο της Αθήνας για την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου αναγνωρίζει η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζοντας την Ελλάδα ως κρίσιμο ενεργειακό εταίρο στη διεθνή σκακιέρα. Η επιλογή του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιο για ευρασιατικές υποθέσεις και ειδικό απεσταλμένο στα Δυτικά Βαλκάνια, Μάθιου Πάλμερ, να συναντηθεί με τον ΥΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, μαρτυρά αυτό το ενδιαφέρον και ερμηνεύεται ως αναγνώριση του ισχυρού ρόλου που έχει να διαδραματίσει η Ελλάδα στην περιοχή.
Ο αμερικανός διπλωμάτης συζήτησε με τον κ. Χατζηδάκη για την πρόοδο της ελληνικής πλευράς στα ενεργειακά projects, όπως η υπογραφή της συμφωνίας για τον IGB με τη Βουλγαρία, η αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας από την κατασκευή του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, οι εξελίξεις γύρω από τον αγωγό ΤΑΡ αλλά και τη συννενόηση που υπάρχει μεταξύ όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της Ανατολικής Μεσογείου για την εξαγωγή και προώθηση των υδρογονανθράκων, στο πλαίσιο και του East Med Gas Forum (EMGF).
Η συμφωνία των δύο πλευρών σε ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος αλλά και θέματα περιφερειακής ανάπτυξης δημιουργεί κλίμα ευφορίας για την περαιτέρω εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον. Άλλωστε, όπως διευκρίνισε σε συνάντησή του με δημοσιογράφους ο κ. Πάλμερ, οι ΗΠΑ επιδιώκουν την ανάπτυξη των ενεργειακών δυνατοτήτων της Αθήνας προκειμένου να εξασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή. «Θα θέλαμε να δούμε την ανάπτυξη του δικτύου αερίου στα Δυτικά Βαλκάνια ώστε να προσφέρει εναλλακτική πηγή προμήθειας από τη Ρωσία», επεσήμανε.
Το εγνωσμένο ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς είχε διατυπωθεί εκ νέου στις αρχές Οκτωβρίου από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Ο δεύτερος πιο ισχυρός άνδρας των ΗΠΑ είχε ξεκαθαρίσει ότι η αμερικανική διπλωματία επιδιώκει να καταστεί η Ελλάδα ένας ενεργειακός κόμβος για την Ανατολική Μεσόγειο κάνοντας λόγο για αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Πομπέο είχε την ευκαιρία να συζητήσει για το ζήτημα αυτό και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Ένας από τους βασικούς πυλώνες του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, το δεύτερο μέρος του οποίου διεξήχθη αμέσως μετά την αναχώρηση Πομπέο από την Αθήνα, αφορά και την ενέργεια, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στην ανάγκη επέκτασης της ενεργειακής τους συνεργασίας που, όπως επισημαίνεται και στο σχετικό κείμενο, αποτελεί κοινή προτεραιότητα. Στο πλαίσιο του διαλόγου, οι δύο κεβερνήσεις αναγνώρισαν τις δυνατότες του αγωγού φυσικού αερίου EastMed να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια ενώ συζήτησαν για τους αγωγούς TAP και IGB.
Εξάλλου, όπως καθίσταται σαφές, αμφότερες οι πλευρές αναγνωρίζουν την ανακάλυψη και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων ως σημείο ζωτικής σημασίας για την Ανατολική Μεσόγειο και τη στρατηγική επέκτασης της Ε.Ε. στον τομέα της ενέργειας ενώ υποστηρίζουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τον ρόλο του φυσικού αερίου ως καυσίμου μετάβασης σε ένα πιο πράσινο μέλλον.
ΠΗΓΗ: economix.gr
infognomonpolitics.blogspot.com