«Πίσω από κάθε πετυχημένο άνδρα, κρύβεται μια δυναμική γυναίκα». Αυτή η γνωστή ρήση έχει χρησιμοποιηθεί για πολλούς ισχυρούς του κόσμου. Είναι ένα μεγάλο ερώτημα το κατά πόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όχι προφανώς για το δεύτερο σκέλος που αφορά στη σύζυγό του αλλά για το αν γενικότερα είναι μια επιτυχημένη προσωπικότητα.
Αυτό θα κριθεί ιστορικά, την ώρα που είναι βέβαιο πως πίσω από αρκετές από τις κινήσεις του «Σουλτάνου», βρίσκεται πράγματι μια δυναμική και πολυσχιδής προσωπικότητα. Η Εμινέ Γκιουλμπαράν, που από το 1978 κι έπειτα είναι Εμινέ Ερντογάν.
Η Πρώτη Κυρία της Τουρκίας θα μπορούσε να περιγραφεί και μια παράφραση της αρχικής ρήσης. «Πίσω από μια καλά τοποθετημένη μαντίλα, κρύβεται μια δυναμική γυναίκα», θα μπορούσε να πει κανείς για την 65χρονη σύζυγο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη γειτονική χώρα, άλλωστε, είναι κοινό μυστικό πως πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, ο λόγος της Εμινέ Ερντογάν «μετράει» πάρα πολύ για τον Τούρκο πρόεδρο και η ίδια έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική του σταδιοδρομία.

Ποια είναι η Εμινέ Ερντογάν
Γεννημένη στις 21 Φεβρουαρίου 1955 στο Ουσκουντάρ της Κωνσταντινούπολης, η Εμινέ ήταν το πέμπτο – και τελευταίο – παιδί της οικογένειας που έλκει την καταγωγή της από την Αραβία και την νοτιοανατολική επαρχία Σιίρτ. Το πατρικό της επώνυμο είναι Γκιουλμπαράν και φοίτησε για ένα διάστημα στη σχολή Καλών Τεχνών Μιτχάτ Πασά Ακσάμ, την οποία όμως εγκατέλειψε χωρίς να πάρει πτυχία.
Καθοριστική ήταν η ένταξή της στον «Σύλλογο Ιδεαλιστών Γυναικών», που έχει διασυνδέσεις με τους «Γκρίζους Λύκους», καθώς εκεί γνώρισε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ένα συνέδριο. Οι δυο τους παντρεύτηκαν στις 4 Φεβρουαρίου 1978 και απέκτησαν τέσσερα παιδιά.
Στις 7 Δεκεμβρίου 2010, ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν Σιέντ Γιουσάφ Ράζα Γκιλάνι την βράβευσε με το Νισάν-ε-Πακιστάν, σε αναγνώριση των προσπαθειών της για τους πλημμυροπαθείς. Τον Οκτώβριο του 2010, η Ερντογάν επισκέφθηκε το Πακιστάν και τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες για να δει την καταστροφή που προκλήθηκε από τις πλημμύρες και συνέβαλε σημαντικά στην φιλανθρωπική εκστρατεία με σκοπό να βοηθήσει τους πλημμυροπαθείς της χώρας.
Στις 16 Φεβρουαρίου 2011, η Εμινέ Ερντογάν βραβεύτηκε με το «Prix de la Fondation» από το Φόρουμ Κρανς Μοντάνα, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Η Εμινέ Ερντογάν έχει παίξει ενεργό ρόλο κατά του παιδικού γάμου, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι «Ο εξαναγκασμένος παιδικός γάμος είναι απαράδεκτος κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».

Τα παιχνίδια με τη μαντίλα και η βαθιά ισλαμική φιλοσοφία
Σύμφωνα με όσα έχει πει η ίδια σε βιογραφία της, όταν η οικογένειά της την υποχρέωσε να φορέσει μαντίλα ήθελε να αυτοκτονήσει. «εκείνη τη μέρα σκέφτηκα ακόμη και να αυτοκτονήσω. Πως θα κάλυπτα το κεφάλι μου; Αλλά δυστυχώς έπρεπε να υπακούσω, αν ήθελα να συνεχίσω να ζω στο σπίτι. Η επιθυμία του αδελφού μου, ήταν διαταγή για μένα», είχε πει για το θέμα της μαντίλας σε μια τοποθέτηση το λιγότερο υποκριτική.
Μιλάμε για τη γυναίκα που έχει αποθεώσει δημόσια τα χαρέμια και τη φιλοσοφία του ισλάμ, λέγοντας πως αυτά ήταν «σχολεία που προετοίμαζαν τις γυναίκες για τη ζωή». Την ίδια ώρα οι εμφανίσεις της και το προφίλ που προωθεί τη θέλουν να είναι δημόσια ένα βήμα πίσω από τον σύζυγό της, σε μια ένδειξη προφανώς σεβασμού, και θέλει να περάσει προς τα έξω έναν «ταπεινό» τρόπο ζωής της ίδιας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κάτι που στην πραγματικότητα είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με όσα εκείνη πράττει.
Διαβάστε εδώ