Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 201912:16:02

Αγροτικά

Άσχημα μαντάτα για τα αμπέλια - Μεγάλες οι ζημιές

Αμπέλια που χτυπούσαν οι βορειοδυτικοί άνεμοι έχουν πάθει μεγάλη ζημιά, φανερή ή “τυφλή”

Άσχημα εξακολουθεί να εξελίσσεται η χρονιά για αμπέλια που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νομού Ηρακλείου, με συνέπεια ήδη να έχουν επεκταθεί οι ζημιές στα σταφυλάκια που μόλις είχαν αρχίσει να σχηματίζονται, με την Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης να ετοιμάζεται για νέες πρωτοβουλίες. Σήμερα το πρωί ο πρόεδρος τη Ομάδας Πρίαμος Ιερωνυμάκης θα έχει επαφή με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ και θα ζητήσει ενημέρωση για την πορεία των διαδικασιών, ενώ πολύ σύντομα, μέσα στη Μεγαλοβδομάδα, θα συγκαλέσει συνεδρίαση στον Προφήτη Ηλία για να συζητηθεί η όλη κατάσταση και να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις.


«Το θέμα της κλιματικής αλλαγής, που από το καλοκαίρι είχαμε αναδείξει, αποδεικνύεται καθημερινά πως υφίσταται για όλες τις καλλιέργειες. Η χρονιά η φετινή δυστυχώς φαίνεται καταστροφική για τ’ αμπέλια και έχουμε προβλήματα και στις ελιές. Η Πολιτεία λοιπόν πρέπει να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς της οπωσδήποτε. Και οι παραγωγοί πρέπει να στηριχτούν οπωσδήποτε. Είναι ξεκάθαρο ότι η νότια Ελλάδα, και ιδιαίτερα η Κρήτη, περνάει το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή», λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Η ζημιά είναι φανερή ή “τυφλή”


Ο ίδιος εξηγεί πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση λέγοντας: «Τα αμπέλια αυτή τη στιγμή περνούν μια μεγάλη κρίση. Μπαίνει Μάης σε λίγες μέρες και ειδικά τα αμπέλια που τα χτυπούσαν οι βορειοδυτικοί άνεμοι έχουν πάθει μεγάλη ζημιά. Γιατί αυτή η ζημιά είναι ή φανερή ή “τυφλή”. Και όταν λέω φανερή, εννοώ τη ζημιά που φαίνεται με το μάτι, ενώ την “τυφλή” ζημιά τη γνωρίζουν οι γεωπόνοι, όσοι είναι έμπειροι. Και ο ΕΛΓΑ έχει πολύ έμπειρους γεωπόνους και τομεάρχες. Τι σημαίνει “τυφλή” ζημιά στα αμπέλια; Από τους παγωμένους ανέμους, το μικρό σταφύλι ψύχεται και, αντί να γίνει για παράδειγμα 800 γραμμάρια ή ένα κιλό, γίνεται 200 ή 300 γραμμάρια. Η ζημιά λοιπόν είναι τεράστια. Επίσης το βγάζει έξω από τη διαδικασία του επιτραπέζιου σταφυλιού, όπου εκεί προορίζεται το μεγαλύτερο μέρος της σουλτανίνας»...


Τι μπορεί όμως να γίνει στην παρούσα φάση; Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης εξηγεί: «Υπάρχει η ασφαλιστική εισφορά προς τον ΕΛΓΑ, η οποία ανέρχεται μέχρι 100 ευρώ το στρέμμα. Και πρέπει να ανοίξει επιτέλους το σύστημα. Πολλές μέρες τώρα ταλαιπωρούμαστε και το σύστημα δεν έχει ανοίξει για να κάνουν τις δηλώσεις τους οι παραγωγοί. Τα αμπέλια που δεν έχουν ζημιά βεβαίως και δεν πρέπει να δηλώνονται. Υπάρχουν όμως αυτή τη στιγμή πάρα πολλά στρέμματα αμπελώνων τα οποία έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και τα οποία πρέπει να δηλωθούν»...

Συνάντηση στον Προφήτη Ηλία

Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης μάς λέει ότι «ενδεχομένως τη Μεγάλη Τρίτη ή τη Μεγάλη Τετάρτη (σ.σ. αύριο ή μεθαύριο) θα συνεδριάσουμε ως διοίκηση στον Προφήτη Ηλία. Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα έρθω προσωπικά σε επαφή με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ και επίσης ανοίγουμε ξανά και το ζήτημα με την ανάγκη αποζημιώσεων της ελιάς. Και αναφέρομαι τόσο στις ζημιές που έπαθε πέρυσι η ελιά όσο και στη φετινή κατάσταση, αφού ναι μεν θα έχουμε ανθοφορία, αλλά δε γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η παραγωγή. Και γνωρίζουμε ότι ο προηγούμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, έχει στείλει φάκελο που αφορά όλη την Ελλάδα, και ο φάκελος αυτός δεν έχει την ανάλογη στήριξη και τεκμηρίωση για να περάσει για όλη την Ελλάδα. Κι εκεί υπάρχει ένα θέμα. Δεν έχει πάθει όλη η Ελλάδα λόγω κλιματικής αλλαγής αυτό που έχει πάθει η Κρήτη»...

Πηγή: neakriti

                                       

                                                                                

                       

                                                                                                                     

 

 

                

                               

                         

                               
                            

 

 

 

 

                                                                                             

                           

                                                                     

 

                                                                    

 

Back to top
Go to bottom