«Αυτήν τη στιγμή, το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες συμβάσεις, το προσωπικό που χρειάζεται έχει ήδη προσληφθεί, έχουν προχωρήσει οι ψηφιακές εφαρμογές, με ένα ξεχωριστό κονδύλι από το ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020 με προϋπολογισμό 290.000 Ευρώ. Καταβάλλεται μια προσπάθεια από όλους να μην εξαντληθεί ο χρόνος της 30ης Ιουνίου του 2023, αλλά να μεταθέσουμε την έναρξη λειτουργίας του μουσείου εντός του 2022». Αυτό δήλωσε πρόσφατα η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, προσθέτοντας ότι:
«Η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη προβλέπει την έκθεση 829 αντικειμένων. Το μουσείο γίνεται με μεγάλη υπευθυνότητα από την Εφορεία Ηρακλείου και με απόλυτα σύγχρονες προδιαγραφές. Σ‘ αυτά τα 829 αντικείμενα, τα οποία εγκρίθηκαν, όπως είπα στη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη το 2017, συμπεριλαμβάνονται και 21 αντικείμενα από τον Άγιο Τίτο Γόρτυνας, τα οποία σήμερα είναι εκτεθειμένα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Αυτά τα 21 αντικείμενα, όπως είπα, και στην πολύ πρόσφατη συζήτηση του Ν.4761 τον οποίο κι εσείς αναφέρατε, θα επιστρέψουν κανονικά και θα συμπεριληφθούν στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσαράς.
Αυτό το οποίο κάναμε με τον πρόσφατο Ν.4761/2020 είναι να διασφαλίσουμε από δω και πέρα ότι το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και οι συλλογές του θα παραμείνουν ενιαίες. Δεν έχει καμία σχέση η μία ρύθμιση με την έκθεση των συγκεκριμένων εκθεμάτων και της συμπερίληψής τους στην έκθεση του Μουσείου Μεσαράς.