Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, με αντικείμενο την άρση ή μη των περιοριστικών μέτρων, που είναι ακόμη σε ισχύ.
Τα θέματα που τίθενται σήμερα επί τάπητος είναι η μουσική στην εστίαση, το «άνοιγμα» των εκδηλώσεων σε περισσότερα άτομα (γάμοι, βαφτίσεις), καθώς και η παράταση ή μη του ωραρίου της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, η επιτροπή των ειδικών αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για τη λειτουργία της μουσικής σε καφέ, εστιατόρια, beach bars από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, με την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό.
Παραμένει η απαγόρευση ύπαρξης όρθιων πελατών στα καταστήματα, καθώς στόχος είναι να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
Αναφορικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, στο τραπέζι βρίσκεται και η επέκταση του ωραρίου, από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο η οποία θα ξεκινάει στη 1:30 αντί για τις 00:30 που ισχύει σήμερα.
Την ίδια ώρα, αύξηση στους καλεσμένους αναμένεται στις δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων από την 1η Ιουλίου. Οι καλεσμένοι θα αυξηθούν από 100 που είναι μέχρι σήμερα σε 200.
Για την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών, μίλησε και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, στη συνέντευξή του στο Newsbomb.gr την Τρίτη 08/06.
Σχετικά με το πότε αναμένεται να επιστρέψει η μουσική στην εστίαση, καθώς και τι θα γίνει με τις εκδηλώσεις, τους γάμους και τις βαφτίσεις, είπε:
«Προχωράμε, αλλά δεν έχουμε επανέλθει στην κανονικότητα. Όσο συνάνθρωποι μας βρίσκονται διασωληνωμένοι και όσοι συνάνθρωποί μας νοσούν, θα πρέπει να συνεχίσουμε, να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τους κανόνες. Θα πρέπει να περιμένουμε, σαφώς είναι στο τραπέζι του υπουργείου Ανάπτυξης και το θέμα της μουσικής και το θέμα της εστίασης και το θέμα των δεξιώσεων, αλλά την Τετάρτη θα συνεδριάσει η επιτροπή. Θα πρέπει να περιμένουμε, πάντως οι υποδείξεις τους μας βοήθησαν πολύ και μας έκαναν να έχουμε μία από τις καλύτερες διαχειρίσεις στην Ευρώπη. Σαφώς εμείς θέλουμε να λειτουργήσουν και οι δεξιώσεις, αλλά από εκεί και πέρα, θα πρέπει να αναμένουμε τις αποφάσεις. Η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους έχει πάει πάρα πολύ καλά από την αρχή και είναι πολύ ικανοποιημένοι όλοι», πρόσθεσε.
Προνόμια για τους πλήρως εμβολιασμένους – Τι εξετάζεται
Παράλληλα, το ζήτημα αναγνώρισης προνομίων ή διευκολύνσεων για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, απασχολεί και εξετάζεται από ειδικούς και κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής διεμήνυσε πως η συζήτηση περί διευκολύνσεων θα ξεκινήσει, όταν διασφαλιστεί το δικαίωμα όλων των ενηλίκων στον εμβολιασμό.
Ο ίδιος πάντως, εμμέσως πλην σαφώς, άφησε να εννοηθεί, ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί, καθώς όπως είπε, «το φθινόπωρο δεν θα μπορεί κανείς να απαγορεύσει σε επιχειρηματία της εστίασης να εξυπηρετεί μόνο εμβολιασμένους».
Στο ζήτημα των προνομίων για τους εμβολιασμένους, αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, στη συνέντευξή του στο Newsbomb.gr, σημειώνοντας πως «όλοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν. Πρέπει να φτάσουμε στο σύνολο ή το μεγαλύερο ποσοστό του πληθυσμού και μετά να συζητήσουμε οτιδήποτε τέτοιο».
Σύμφωνα πάντως με όσα γίνονται γνωστά, ένα από τα πρώτα «προνόμια» που αναμένεται να ενεργοποιηθούν αναμένεται να είναι αυτό της υποχρέωσης διεξαγωγής self test από όσους έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις – ή τη μια αν πρόκειται για το εμβόλιο της Johnson & Johnson – για να πάνε στον χώρο εργασίας τους ή να ταξιδέψουν.
Μια άλλη πρόταση αφορά τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από τους πλήρως εμβολιασμένους αν και το συγκεκριμένο προνόμιο ακόμα προβληματίζει τους ειδικούς οι περισσότεροι εκ των οποίων λένε ότι η μάσκα είναι το τελευταίο μέτρο που θα μας εγκαταλείψει στην μάχη κατά του κορονοϊού.
Ακόμη, συζητιέται το προνόμιο για είσοδο των πλήρως εμβολιασμένων σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης ή άλλων δραστηριοτήτων όπως μουσεία, κέντρα διασκέδασης, θέατρα ή σινεμά.
πηγη