Προς ολοκλήρωση προχωρεί ήδη η συγκομιδή σε αρκετές περιοχές της Κρήτης και της Πελοποννήσου, ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας έχει συγκομιστεί το μισό περίπου της σοδειάς.
Και είναι ευχάριστο το γεγονός ότι το επίπεδο της ποιότητας είναι πολύ καλό, όχι μόνο στις περιοχές όπου εφαρμόστηκε, αλλά και σε περιοχές όπου, με απόφαση των παραγωγών ή και άλλων δυσκολιών, δεν εφαρμόστηκε καθόλου η κρατική δακοκτονία.
Έτσι, δημιουργούνται εύλογα επιστημονικά ερωτήματα για το κατά πόσο η εξέλιξη αυτή πρεπει να αποδοθεί μόνο στην δακοκτονία ή και κυρίως στις καιρικές συνθήκες (καύσωνες Αυγούστου, χαμηλές θερμοκρασίες Νοέμβριου), οι όποιες καθήλωσαν ή και εξουδετέρωσαν το έντομο και στις εκτός δακοκτονίας περιοχές.
Βέβαια, κανείς δεν αρνείται ότι φέτος έγιναν πράγματι αρκετοί και ίσως περισσότεροι από ότι έπρεπε ψεκασμοί. Όμως αν έγιναν στην ώρα τους, ιδίως οι πρώτοι, αν είχαν ολική εφαρμογή και αν έγιναν πάντοτε με τα κατάλληλα φάρμακα, αποτελούν θέματα που απαιτούν σοβαρή διερεύνηση και πειστικές απαντήσεις.
Σχετικό είναι το άρθρο του πρ. Καθηγητή Εντομολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης Αριστ. Οικονομόπουλου, (αναδημοσιεύεται στο www.sedik.gr) που λόγω της καταγωγής του (από τον Αποκόρωνα) γνωρίζει επιστημονικά όχι μόνο τον δάκο αλλά και τις συνθήκες της Κρήτης.
Οι αποδόσεις, ιδίως στην Ανατολική Κρήτη, ιδίως σε περιοχές με υψηλή καρποφορία, εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλές, φθάνοντας ακόμη και στα 9-11 προς ένα, δηλαδή σε 9-11%, ποσοστό που δείχνει τι θα γινόταν αν οι παραγωγοί εφάρμοζαν τις συστάσεις για πρόωρη συγκομιδή από τέλη Σεπτεμβρίου- αρχές Οκτώβριου!
Επομένως, καλό είναι να υπάρξει σοβαρή μελέτη των δεδομένων και της περσινής καταστροφής άλλα και της φετινής επιτυχίας, με συναγωγή ρεαλιστικών συμπερασμάτων.
Διαβάστε εδώ