Ηλεκτρονικές εφαρμογές και gadget «ξεσκέπασαν» τον δράστη στην υπόθεση των Γλυκών Νερών, γεγονός που δείχνει τη συμβολή της τεχνολογίας στη δράση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομίας. Η κάμερα της ΕΡΤ μπήκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.
Τα gadget αναδεικνύονται σε «θησαυρούς» για τις Αρχές. Ενδεικτικά, ο Πραγματογνώμονας στο Τμήμα Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων Αλέξανδρος Βασιλαράς, αναφέρει: «Δείχνουν τη δραστηριότητα κίνησης του χρήστη, αποτυπώνει τους χτύπους της καρδιάς, πόσα βήματα έχουν γίνει. Συγκεκριμένο διάγραμμα καταδεικνύει ότι το πικ των παλμών γίνεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα».
Στην πολύκροτη υπόθεση των Γλυκών Νερών οι επιστήμονες του ελληνικού CSI εξέτασαν το κινητό τηλέφωνο του καθ’ ομολογία δολοφόνου της 20χρονης Καρολάιν, αποδεικνύοντας ότι κινούνταν την ώρα που είχε δηλώσει ότι ήταν δεμένος. «Το κινητό τηλέφωνο τι είναι σήμερα; Είναι ο κόσμος όλος, όλα γίνονται μέσω κινητού» αναφέρει ο κ. Βασιλαράς.
Το Τμήμα Ανάλυσης DNA ήταν αυτό που διαβίβασε την κρίσιμη πληροφορία ότι στον τόπο του εγκλήματος στη μεζονέτα δεν έχει βρεθεί DNA, πέραν του γενετικού υλικού των διαμενόντων στο σπίτι.
«Τέλειο έγκλημα δεν υπάρχει, εμείς πρέπει να βρούμε τα ίχνη που θα μας οδηγήσουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης» αναφέρει η Προϊσταμένη του Τμήματος Ανάλυσης DNA, Αριστέα Μεθενίτη.
«Η μη ανεύρεση ιχνών επίσης αξιολογείται και αναζητείται ο λόγος στον οποίο οφείλεται», σημειώνει ο Προϊστάμενος του Τμήματος Εξερευνήσεων, Ευάγγελος Κουρής.
«Όποιος περνάει συνοδεία ανά την επικράτεια αυτόματα ψάχνονται τα αποτυπώματά του για να δούμε εάν έχουν βρεθεί στη σκηνή του εγκλήματος» τονίζει ο Ερευνητής Σκηνής Εγκλήματος, Παναγιώτης Βαρβατσούλης.
Το διάστημα που ο 33χρονος πιλότος προσπαθούσε να πείσει την Αστυνομία ότι η Καρολάιν δολοφονήθηκε από ληστές, τα στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών συνέθεταν το ηλεκτρονικό σκίτσο του υπόπτου, όπως κάνουν σε όλες τις σοβαρές υποθέσεις. «Έχει χρειαστεί για ένα σκίτσο από λίγες ώρες μέχρι μερικές ημέρες» λέει ο Σκιτσογράφος του Τμήματος Οπτικοακουστικού Υλικού, Φωτογραφίας και Μεθοδικοτήτων. «Παρέχουμε αίσθημα ασφάλειας για να μας εμπιστευτεί ο μάρτυρας», λέει σχετικά στέλεχος του Τμήματος Οπτικοακουστικού Υλικού, Φωτογραφίας και Μεθοδικοτήτων.