Αντιδράσεων συνέχεια για το ζήτημα του οικοπέδου της ΑΒΕΑ στη Νέα Χώρα, με αιχμές εντός και εκτός του Δημοτικού συμβουλίου Χανίων που κάνουν λόγω για έλλειψη ενδιαφέροντος από μεριάς της δημοτικής αρχής.
Συγκεκριμένα, μετά και την εκτενή συζήτηση που έγινε στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αντιδρούν έντονα στους χειρισμούς της άρχουσας για το συγκεκριμένο ζήτημα, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι χωρίς καμία ενημέρωση προς τους δημοτικού συμβούλους, η δημοτική αρχή “εκβίασε το σώμα να πάρει άμεσα απόφαση” για να διεκδικήσει ή όχι ο Δήμος Χανίων τον προς απαλλοτρίωση χώρο του οικοπέδου ιδιοκτησίας της Τράπεζας Χανίων.
Υπενθυμίζουμε πως ανάμεσα στις εξαγγελίες της απελθούσας δημοτικής αρχής προεκλογικά για τον εν λόγω χώρο, ήταν η δημιουργία στεγασμένου χώρου πάρκινγκ και χώρου άθλησης, την ημέρα μόλις που ανακηρύχθηκαν οι δύο καμινάδες εντός του ως διατηρητέα μνημεία (δείτε ΕΔΩ)
Μάλιστα, στην ανακοίνωση της παράταξης “Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αυτοδιοίκηση”, τίθεται το ερώτημα αν “θα έπρεπε να αποφασίσει για το θέμα η νέα σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, με πλήρη ενημέρωση των στοιχείων που αφορούν το θέμα;”
Επίσης σε ανακοίνωση της η Λαϊκή Συσπείρωση κάνει λόγο για μεθοδεύσεις και καλεί τους συλλόγους και τα σωματεία της πόλης μας να αντισταθούν στην ισοπέδωση του δικαιώματος των παιδιών μας σε ελεύθερους χώρους, στον αθλητισμό και στην ίδια την πρόσβαση στην πόλη μας.
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών για το θέμα:
“Η έκταση 3 στρεμμάτων στη Νέα Χώρα (ΟΤ 28), στη συμβολή των οδών Ακτή Κανάρη και Γερασίμου Παρδάλη (ΒΑ τμήμα πρώην οικοπέδου ΑΒΕΑ), ορίζεται από το σχέδιο πόλης ως χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων με κοινωφελή χαρακτήρα. Θεσμοθετήθηκε, μαζί με τον όμορο χώρο Γυμνασίου – Λυκείου, με τροποποίηση του σχεδίου πόλης Χανίων που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων το 1994 και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 143/Δ/16-3-1995.
Ο Δήμος Χανίων επί 20 χρόνια δεν προχώρησε στην απαλλοτρίωση της έκτασης αυτής, που είναι τόσο σημαντική για τα σχολεία και την ποιότητα ζωής στην περιοχή, αλλά και για τις ανάγκες της παλιάς πόλης, αποτελεί όμως ακριβό ακίνητο της Τράπεζας Χανίων. Κατά συνέπεια η Τράπεζα, με δικαστική απόφαση (με βάση το νόμο 4067/2012), επειδή δεν της καταβλήθηκε η απαιτούμενη αποζημίωση μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, πέτυχε πριν από 5 σχεδόν χρόνια, την άρση της απαλλοτρίωσης του ακινήτου.
Δυστυχώς, η διοίκηση του Δήμου δεν προχώρησε άμεσα σε επανακήρυξη της απαλλοτρίωσης, ούτε φρόντισε να επωφεληθεί από τις μικρότερες αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν μέχρι τις 31-12-2018. Η παρούσα δημοτική αρχή δεν κινητοποιήθηκε για να αντιμετωπίσει την απώλεια ενός τόσο σημαντικού κοινωφελούς χώρου ούτε πρόσφατα, τον Φεβρουάριο του 2019, όταν η Τράπεζα (με ελλιπή δικαιολογητικά που συμπλήρωσε με νέα αίτηση στις 11-07-2019) ζήτησε από την πολεοδομία του Δήμου να προωθήσει τον αποχαρακτηρισμό του και τη μετατροπή του σεγενική κατοικία!
Αντίθετα, στις 24-07-2019, στην εκπνοή της θητείας του, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων πήρε μια πρωτοφανή και απαράδεκτη απόφαση: να μη διεκδικήσει τον κοινωφελή χώρο 3 στρεμμάτων (με αποζημίωση που εκτιμάται σε 4,5 εκατομμύρια ευρώ) και να επιτρέψει τη μετατροπή του σε ιδιόκτητο οικόπεδο, με δυνατότητα δόμησης τουλάχιστον 4.000 τ.μ.!
Ο νυν δήμαρχος, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση και αφού παρέκαμψε την Τοπική Κοινότητα, εκβίασε το σώμα να πάρει άμεσα απόφαση (η προθεσμία για να απαντηθεί το αίτημα της Τράπεζας έληγε στις 10-10-2019), με βασικό επιχείρημα το πολύ μεγάλο κόστος της απαλλοτρίωσης, με κινδυνολογία για ενδεχόμενη επιβολή προστίμου, ενώ πρότεινε την απόκτηση άλλου φθηνότερου οικοπέδου στην ίδια περιοχή, που όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο πως διατίθεται.
Επειδή το ζήτημα αφορά κοινόχρηστο χώρο, δηλαδή αφορά το συμφέρον και την ποιότητα ζωής των δημοτών μιας περιοχής με τεράστιο έλλειμμα τέτοιων χώρων, ενώ επιπλέον βρίσκεται στις παρυφές της παλιάς πόλης, τίθεται το αμείλικτο ερώτημα: Δεν θα έπρεπε να αποφασίσει για το θέμα η νέα σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, με πλήρη ενημέρωση των στοιχείων που αφορούν το θέμα, αντί να αποφασίσουν εν ριπή οφθαλμού 14 (από τους 49) δημοτικοί σύμβουλοι ενός Δημοτικού Συμβουλίου που η θητεία του τελειώνει σε ένα περίπου μήνα; Από τους 22 παρόντες, οι 8 καταψήφισαν την πρόταση του δημάρχου (ανάμεσά τους δύο στελέχη της δικής του παράταξης).
Σεβόμαστε το γεγονός ότι η Τράπεζα Χανίων έχει χιλιάδες δημότες ως μικρομετόχους, επιδιώκουμε την καλή συνεργασία μαζί της, αλλά θεωρούμε αυτονόητο ότι πρώτιστο καθήκον μας, ως μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα όλων των δημοτών, ανεξάρτητα αν παράλληλα είμαστε μέτοχοι μικροί ή μεγάλοι της Τράπεζας Χανίων. Διατηρούμε βάσιμες αμφιβολίες αν στην προκειμένη περίπτωση τηρήθηκε αυτός ο θεμελιώδης κανόνας, γι’ αυτό σε κοινό αγώνα με τους κατοίκους της περιοχής αλλά και τους αρμόδιους φορείς θα διεκδικήσουμε με όλα τα μέσα την ανάκληση της παραπάνω απαράδεκτης απόφασης”.
Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης:
Η παραλιακή περιοχή της πρώην ΑΒΕΑ στην Νέα Χώρα και η πέριξ αυτής, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρηματικών μονοπωλιακών ομίλων, οι οποίοι προτίθεται να ανεγείρουν ξενοδοχειακά μεγαθήρια στην καρδιά μιας από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης μας.
Από αυτή την εμπορευματοποίηση της γης δεν γλίτωσε ούτε ο χαρακτηρισμένος από το 1994 ως κοινωφελής χώρος, αυτός των 3168,04 τ.μ. που αποτελεί το βορειοανατολικό τμήμα του πρώην οικοπέδου της ΑΒΕΑ, αυτό που άτυπα (?) σήμερα χρησιμοποιείται ως υπαίθριος χώρος στάθμευσης.
Η σημερινή δημοτική αρχή, σε συνεννόηση με τον νέο Δήμαρχο Χανίων, δέχτηκαν και ψήφισαν στη προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (24 Ιουλίου) να επαναπολεοδομηθεί με υψηλούς όρους δόμησης (συντελεστής δόμησης = 2) , να αποχαρακτηριστεί ο χώρος αυτός από κοινωφελής και να αποδοθεί τελικώς στην εταιρία «Κρητικά Ακίνητα» (της Τράπεζας Χανίων) προς εκμετάλλευση.
Το χρονικό του εγκλήματος: Ο Χώρος πολεοδομήθηκε και χαρακτηρίστηκε ως κοινωφελής το έτος 1994. Από τότε μέχρι σήμερα, με ευθύνη όλων των προηγούμενων δημοτικών αρχών, δεν προχώρησε η αποζημίωση της ιδιοκτήτριας εταιρίας, προκειμένου να αποδοθεί για την προβλεπόμενη χρήση του στον Χανιώτικο λαό. Το 2014 το διοικητικό Πρωτοδικείο Χανίων με την 313/2014 απόφασή του ακύρωσε την ρυμοτομία λόγω καθυστέρησης της αποζημίωσης από τον Δήμο, και μετέφερε την κυριότητα στην Τράπεζα Χανίων. Σε αυτή όμως την φάση ακόμα το ακίνητο δεν είναι πολεοδομικά αξιοποιήσιμο γιατί πρέπει να γίνει τροποποίηση του σχεδίου πόλεως, να «φύγει» η κοινωφελής χρήση, και να πολεοδομηθεί εκ νέου. Στις 5/2/2019 η εταιρία καταθέτει αίτηση πολεοδόμησης της εν λόγω περιοχής, η οποία συμπληρώθηκε με νέα αίτηση με δικαιολογητικά στις 11/7/2019. Η νομοθεσία προβλέπει ότι ο Δήμος οφείλει εντός 3 μηνών (δηλαδή έως την 11η του Οκτώβρη) να απαντήσει επί του θέματος, δηλαδή αν θα δεχτεί την επαναπολεοδόμηση της περιοχής όπως η εταιρία προτείνει, ή αν θα ξαναεπιβάλλει απαλλοτρίωση επί του ακινήτου καταβάλλοντας το ανάλογο ποσό διατηρώντας τον κοινωφελή χαρακτήρα του.
Ενώ ο νυν Δήμαρχος είχε κάθε νομικό δικαίωμα, και υποχρέωση να συζητηθεί το μείζον αυτό θέμα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, που θα αναλάβει από την 1η Σεπτεμβρίου, αποφάσισε σε συνεννόηση με τον επόμενο Δήμαρχο να ψηφίσει στη μέση του καλοκαιριού, με ένα οριακής απαρτίας –απερχόμενο- δημοτικό συμβούλιο, στην προτελευταία του συνεδρίαση, την απόδοση ενός ζωτικής σημασίας για τον Χανιώτικο Λαό χώρο, στο κεφάλαιο. Η πρόθεση της νυν δημοτικής αρχής να καλύψει την επόμενη, γλιτώνοντάς την από το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης είναι εξόφθαλμη..
Οι δικαιολογίες που χρησιμοποιούνται, όπως ότι η αποζημίωση για την απαλλοτρίωση είναι υψηλή (ενώ την ίδια στιγμή παραδέχονται ότι το τίμημα μπορεί να πληρωθεί από την Δήμο), χρησιμοποιούνται για να κρύψουν την πολιτική συμφωνία για την εμπορευματοποίηση των ελεύθερων χώρων που συνολικά ακολουθείται από την δημοτική αρχή (και την νυν και την επόμενη..). Το ακίνητο θα μπορούσε να έχει απαλλοτριωθεί σε πολύ χαμηλότερη αντικειμενική αξία, όπως αυτή του 1994. Αυτό που τελικώς αποδεικνύεται είναι ότι οι κωλυσιεργίες τόσων χρόνων δεν ήταν «κακώς κείμενο της διοίκησης και της γραφειοκρατίας», αλλά συνειδητή πολιτική δέσμευση απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους που βλέπουν σαν «φιλέτο» την πόλη μας, ώστε να δημιουργηθούν τετελεσμένα, και υπό ωμό εκβιασμό, να αποδοθεί πάλι πίσω στην ιδιοκτήτρια εταιρία.
Για άλλη μια φορά, ελεύθεροι χώροι της πόλης μας αφήνονται έρμαια στα επιχειρηματικά συμφέροντα, αντιμετωπίζονται ως «φιλέτα» επενδύσεων στερώντας την ανάγκη των εργαζομένων, των μικροεπαγγελματιών, της νεολαίας για ελεύθερους χώρους. Την ίδια τύχη έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει και για το στρατόπεδο Μαρκόπουλου, όπου το Master plan της επιχειρηματικής αξιοποίησής του είναι κρυμμένο επιμελώς στα συρτάρια κάποιου επενδυτή..
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει αυτές τις μεθοδεύσεις και καλεί τους συλλόγους και τα σωματεία της πόλης μας να αντισταθούν στην ισοπέδωση του δικαιώματος των παιδιών μας σε ελεύθερους χώρους, στον αθλητισμό και στην ίδια την πρόσβαση στην πόλη μας. Να μην επιτρέψουμε την απόδοση ενός από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους στο τραπεζικό και το ξενοδοχειακό κεφάλαιο.
Απαιτούμε να ακυρωθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 24ης Ιουλίου. Δεν νομιμοποιείται ένα τόσο μείζον θέμα που αλλάζει την φυσιογνωμία μιας ολόκληρης περιοχής, να συζητείται σε οριακής απαρτίας συνεδρίαση, με ψήφους 14 υπέρ και 8 κατά, και όχι από το νέο δημοτικό συμβούλιο. Να συζητηθεί στην 1η συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, όπου καλούμε τα σωματεία και φορείς της πόλης να δώσουν μαζικά το παρόν, και να διεκδικήσουμε να παραμείνει δημόσια περιουσία με αξιοποίησή του για τις λαϊκές ανάγκες.
Πηγή: zarpanews