Μια εκ των εξελίξεων είναι η προσέγγιση επιπέδου τιµών πέριξ των 2,90 ευρώ το κιλό στην Κρήτη που όλο το προηγούµενο διάστηµα «έπαιζε» σταθερά στα 2,55 µε 2,75 ευρώ το κιλό για το πρώτης ποιότητας προϊόν.
Εξέλιξη αποτελεί και µια πράξη στα 3 ευρώ το κιλό στη Λακωνία, στον συνεταιρισµό Μεταµόρφωσης, για µικρή ποσότητα ελαιολάδου µε χαµηλές οξύτητες και µηδενικά υπολείµµατα. Πέραν αυτής της πράξης, οι τιµές στη Λακωνία διατηρούνται στα 2,85 µε 2,90 ευρώ το κιλό, µε τη ροή επίσης συγκρατηµένη.
Κατά τ’ άλλα µεγάλη µερίδα παραγωγών και συνεταιρισµών φαίνεται πως σε αυτή τη φάση αποθηκεύουν ποσότητες, ευελπιστώντας σε ένα άνοιγµα της αγοράς τους επόµενους µήνες µε ορίζοντα την άνοιξη και το καλοκαίρι. Μάλιστα σε αυτό το µοτίβο κινούνται και οι παραγωγοί της Ιταλίας, σύµφωνα µε τα όσα καταγράφει ο εκεί Τύπος, ενώ στο µεταξύ οι τιµές παραµένουν στάσιµες και εκεί µε βάση τα 4,30-4,50 ευρώ το κιλό για τα συµβατικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα. Και στην Ισπανία οι τιµές βρίσκονται ανάµεσα στα 2,50 µε 2,60 ευρώ το κιλό για δεύτερη συνεχόµενη εβδοµάδα, µε κάποια ελαιόλαδα να αγγίζουν τα 3 ευρώ το κιλό.
Όπως εξηγούν άνθρωποι της αγοράς στην Agrenda, αυτή η στασιµότητα έγκειται στο γεγονός ότι και η βιοµηχανία τυποποίησης διατηρεί µια διστακτικότητα σχετικά µε το τι µέλλει γενέσθαι στις ευρωπαϊκές αγορές. Έτσι, βλέποντας και την απροθυµία των παραγωγών να συνεχίσουν σε πράξεις κάτω του εύρους των 3 ευρώ το κιλό, απλά προµηθεύονται µικρές ποσότητες, τόσες όσες είναι αρκετές για να καλύψουν άµεσες ανάγκες τους.
Διαβάστε εδώ