Ένα από πιο αγαπητά έθιμα, ο παραδοσιακός Κρητικός γάμος, αναβίωσε με την 45η αναπαράσταση Κρητικού γάμου, στην Κίσσαμο.
Πρόκειται για ένα θέαμα που αναδεικνύει ποικιλοτρόπως την παράδοση του τόπου σε ντόπιους και επισκέπτες.
Συμμετείχαν επτά χορευτικοί σύλλογοι, δύο σύλλογοι Ριζιτών και ένας σύλλογος γεωργαλίδικων αλόγων, ενώ οι Μιχάλης Λουφαρδάκης και Κυριάκος Σταυρανιουδάκης διασκέδασαν όσουν έδωσαν το «παρών» στην κύρια εκδήλωση των «Γραμβουσίων», που γίνονται με αφορμή το σημαντικότερο γεγονός της νεότερης ιστορίας της Κισάμου, την άλωση του κάστρου της Γραμβούσας από τους επαναστατημένους Κρητικούς τον Αύγουστο του 1825.
Με την ολοκλήρωση του γάμου, στήθηκε γλέντι σε ολόκληρη την πόλη.
Να σημειωθεί οτι ο αληθινός κρητικός γάμος εκείνων των χρόνων άρχιζε από το Σάββατο και κρατούσε μέχρι και τη Δευτέρα, όμως η αναπαράσταση ουσιαστικά αποτελεί μια περίληψη.
Τα γλέντια εκείνων των εποχών για τους μεγάλους γάμους με πολλούς καλεσμένους γινόταν μόνο τα καλοκαίρια στην ύπαιθρο κάθε χωριού αφού δεν υπήρχαν μεγάλα μαγαζιά.
Για καθίσματα και τραπέζια είχαν χοντρές τάβλες, οι οποίες έδωσαν και το όνομα: “Τραγούδια της τάβλας”. Πιάτα δεν υπήρχαν τότε και το πιλάφι το έβαζαν σε σκουτέλια, μικρά πήλινα σκεύη. Οι καλλιτέχνες μουσικοί έπαιζαν όργανα και τραγουδούσαν με στεντόρεια τη φωνή επειδή δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα για να έχουν ενισχυτές. Μεταφορικά μέσα είχαν τα γαϊδουράκια και τ’ άλογα και γι’ αυτό ένας γάμος ήθελε μεγάλη προετοιμασία όχι μόνο για τους ανθρώπους που ήταν στον στενό κύκλο του γαμπρού, αλλά και για όλους εκείνους που θα ερχόταν από μακριά για να παραστούν στη μεγάλη χαρά.
Το χωριό καθαριζόταν, ασπριζόταν και άστραφτε από την μια άκρη μέχρι την άλλη δίνοντας ένα γιορτινό χρώμα. Το γλέντι ξεκινούσε το Σάββατο, την κυρίως ημέρα και η Δευτέρα ως 3η μέρα είχε σαν σκοπό να γνωρίσει η νύφη το χωριό και τους ανθρώπους του με επίσκεψη της από σπίτι σε σπίτι για να καταλήξουν στο πηγάδι ή τη βρύση του χωριού δείχνοντας από πού θα κουβαλάει νερό στο σπίτι της. Αξίζει να πω ότι οι άνθρωποι που είχαν πένθος και φορούσαν μαύρα ρούχα, στη χαρά του γάμου συμμετείχαν με τους άνδρες να έχουν στον ώμο τους μια άσπρη πετσέτα και τις γυναίκες να φορούν μια άσπρη πετσέτα στο κεφάλι.
Πηγή: zarpanews