Ο επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μιλά εφ’ όλης της ύλης, για τον σύντροφό του, τον γάμο τους και την καθημερινότητά του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αν κάποιος θέλει να αποτυπώσει στο χαρτί το ακριβές βιογραφικό του επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, είναι βέβαιο πως θα χρειαστεί πολλές σελίδες. Με σπουδές και προϋπηρεσία που προκαλούν δέος, ο 50χρονος οικονομολόγος αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα «όπλα» στη φαρέτρα του πρωθυπουργού.
Ο Αλέξης Πατέλης, μιλάει με μεγάλη άνεση και σεβασμό, στα Παραπολιτικά και την Σάσα Σταμάτη, για την προσωπική του ζωή, τη γνωριμία και τον γάμο του με τον σύντροφό του, Μιχάλη, για την υιοθεσία από ΛΟΑΤΚΙ ζευγάρια, για το κίνημα «Μe too» στην Ελλάδα, ενώ ξεκαθαρίζει με κατηγορηματικό τρόπο πως το όνομά του είναι Αλέξης και όχι Αλεξ.
Ποια είναι η άποψή σας για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής και άλλων μορφών βίας που ακούμε; Σας ικανοποιεί ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται στην Ελλάδα η όλη συζήτηση; Θα πρέπει να αλλάξει το νομικό πλαίσιο;
Το κίνημα «Μe too» στην Ελλάδα είναι ακόμα στην αρχή του. Μέχρι στιγμής έχει ακουμπήσει λίγους κλάδους. Είναι πολύ σημαντικό όποιος και όποια έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση να αισθάνεται ασφαλής να μιλήσει γι’ αυτό και να το καταγγείλει χωρίς φόβο. Αυτό προφανώς δεν είναι εύκολο και προσωπικά θαυμάζω το θάρρος όσων βρήκαν την εσωτερική δύναμη να δημοσιοποιήσουν τις εμπειρίες τους. Και με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι αυτό το κίνημα έχει ξεκινήσει στη διάρκεια αυτής της κυβέρνησης – δείχνει ότι ο κόσμος αισθάνεται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη να βγει μπροστά. Το νομικό πλαίσιο έχει πάντα σημασία. Δεν είναι ειδικότητά μου, αλλά ετοιμάζονται νομοθετικές παρεμβάσεις. Ομως αυτό δεν αρκεί από μόνο του. Πρέπει, επίσης, να βρεθούν και οι διαδικασίες εκείνες που θα επιταχύνουν την απονομή της δικαιοσύνης. Οι εργοδότες πρέπει να δημιουργήσουν τους αναγκαίους εσωτερικούς μηχανισμούς και μια συμπεριληπτική κουλτούρα στον χώρο εργασίας. Στον αγώνα αυτόν, πέρα από την Πολιτεία, ρόλο έχουν και οι επιχειρήσεις, οι συλλογικές τους οργανώσεις, οι εργαζόμενοι, αλλά και το δικαστικό σώμα. Από εκεί και πέρα, να μην υποτιμάμε την αξία των συμβολισμών. Ακούμε, στηρίζουμε, αναδεικνύουμε. Δημόσια. Ζούμε σε μια χώρα όπου η κοινωνική αποδοχή και στήριξη έχουν τη σημασία τους.
Διαβάστε εδώ