Σε «κόκκινο» συναγερμό εξακολουθεί να βρίσκεται η Αθήνα μετά την προκλητικότατη Navtex της Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν έρευνες από σήμερα έως τις 2 Αυγούστου στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται περίπου 200 μίλια ανατολικά της Κρήτης και περίπου 180 μίλια νότια του Καστελόριζου.
Υψηλόβαθμος παράγοντας τόνισε στο Newsbomb.gr ότι η σημερινή νύχτα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, αφού σε περίπτωση που ο Ερντογάν θελήσει να συνδυάσει την πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφιά την Παρασκευή με την αποστολή του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis στο Αιγαίο, τότε η όποια κίνηση δεν αποκλείεται να γίνει απόψε.
Για το λόγο αυτό, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε «κόκκινο» συναγερμό και πλήρη ετοιμότητα, αναμένοντας την όποια κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το 80% του τουρκικού στόλου βρίσκεται στη βάση του Ακσάζ και δεκάδες αεροσκάφη στη βάση του Νταλαμά.
Η ΕΥΠ είχε προειδοποιήσει…
Στο μεταξύ, αναμενόμενη χαρακτηρίζεται από την ελληνική πλευρά, η κίνηση της Τουρκίας να εκδώσει Navtex νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρχε κανένας αιφνιδιασμός, καθώς η Αθήνα γνώριζε ότι επίκειται κίνηση της Άγκυρας.
Πληροφορίες από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών που είχαν φτάσει στα επιτελεία έβλεπαν εδώ κι ένα μήνα περίπου πως υπάρχει συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων στο Ακσάζ, αεροπλάνα στη βάση του Νταλαμά, και γενικότερα κινητικότητα στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Έτσι, λοιπόν, οι Έλληνες επιτελείς είχαν προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους κινήσεις, και μάλιστα όταν τα τουρκικά πολεμικά πλοία βγήκαν από το Ακσάζ, ήδη υπήρχαν σε συγκεκριμένες θέσεις ελληνικά πλοία και τους περίμεναν.
Υπήρχαν ήδη δηλαδή στην περιοχή ανεπτυγμένες σε καίρια σημεία μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού.
Τα τρία άγνωστα σενάρια
Ο σχεδιασμός του Πενταγώνου περιλαμβάνει δύο βασικά σενάρια αντίδρασης σε περίπτωση που το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis ή όποιο άλλο τουρκικό ερευνητικό σκάφος αποπειραθεί να απλώσει καλώδια για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αν τελικά η Άγκυρα αποφασίσει να στείλει το Oruc Reis εντός της υφαλοκρηπίδας μας για έρευνες, θα ενεργοποιηθούν, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», τα ακόλουθα σενάρια αντίδρασης:
1ο σενάριο
To Oruc Reis αποπλέει από την Αττάλεια και κινείται με στόχο να μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Συνοδεύεται μόνο από τα βοηθητικά σκάφη Attaman και Cengis Han και όχι από τουρκικά πολεμικά.
Σ’ αυτή την περίπτωση η παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή θα είναι αισθητή αλλά δεν θα επιδιωχθεί κλιμάκωση. Άμεσα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρακολουθείται όλη η πορεία του τουρκικού σκάφους.
Αν επιχειρήσει να απλώσει καλώδια θα σπεύσει ταχύτατα ελληνική φρεγάτα στην περιοχή με στόχο να εμποδίσει την είσοδο του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και θα ζητήσει από το τουρκικό σκάφος να απομακρυνθεί. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί τον Οκτώβριο του 2018..
2ο σενάριο
Το Oruc Reis κατευθύνεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, επιχειρεί να απλώσει καλώδια και συνοδεύεται και από τουρκικά πολεμικά πλοία.
Η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι ενισχυμένη προκειμένου η Άγκυρα να λάβει άμεσα το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.
Θα σπεύσουν στο σημείο όχι μόνο μία φρεγάτα αλλά πολλά από τα πλοία του Ελληνικού Στόλου, φρεγάτες, κανονιοφόροι, υποβρύχια, τορπιλάκατοι.
Αναμένεται να χρησιμοποιηθούν δε και κάποια από τα πολεμικά πλοία που είναι μονίμως αγκιστρωμένα σε ακριτικά νησιά.
TO ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Η απελευθέρωση των κανόνων στρατιωτικής εμπλοκής προβλέπεται σε περίπτωση που η Τουρκία είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει την πρόκληση.
Αν δηλαδή δεν απομακρύνει το ερευνητικό σκάφος και ταυτόχρονα προκαλέσει και με άλλες επιθετικές ενέργειες με τα πολεμικά της μέσα.
Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως έχει συζητηθεί και ένα εναλλακτικό σενάριο αποτροπής της τουρκικής πρόκλησης χωρίς τη χρήση στρατιωτικών μέσων.
Είναι γνωστό ότι για να πραγματοποιηθεί μία σεισμική έρευνα απαιτείται η πόντιση, το άπλωμα των καλωδίων και των εργαλείων στη θάλασσα και στο βυθό.
Πρόκειται για όργανα και εργαλεία πολύ ακριβά. Σε περίπτωση θαλασσοταραχής ή σύγκρουσης του ερευνητικού σκάφους με ένα άλλο σκάφος, όχι απαραίτητα στρατιωτικό, η ζημιά για το τουρκικό σεισμογραφικό θα είναι μεγάλη και η έρευνα θα σταματήσει.
Κι αυτό είναι κάτι που έχει μελετηθεί ενδελεχώς από την Αθήνα.
πηγη news bomb