Και τα δύο αυτά µέτρα, είχαν προβλεφθεί προς προκήρυξη στα πλαίσια του τρέχοντος Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης, ωστόσο η βελτίωση στάβλων ακυρώθηκε λόγω «κολληµάτων» µε τον κτηνίατρο εκτροφής και το δεύτερο µέτρο λόγω έλλειψης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Ωστόσο πλέον, µπορούν και τα δύο παραπάνω προγράµµατα να επανασχεδιαστούν και να προκηρυχθούν στα πλαίσια των άµεσων ενισχύσεων. Υπενθυµίζεται πως η δυνατότητα πριµοδότησης στα πλαίσια της βελτίωσης στάβλων έδινε 61 ευρώ ανά ζώο ετησίως για πέντε χρόνια ώστε να µειώσουν οι αιγοπροβατοτρόφοι την πυκνότητα του
ζωικού τους κεφαλαίου κατά 30% κρατώντας και λίγο πρωτόγαλα για τα νεογέννητα. Γενικότερα, το Μέτρο αυτό, ενισχύει συγκεκριµένες δεσµεύσεις για την καλή µεταχείριση των ζώων, στα πρόβατα και στις αίγες, σύµφωνα µε τα διεθνή πρότυπα (Welfare Quality, 2009). Οι δεσµεύσεις αυτές αφορούν παρεµβάσεις σε διατροφή, σταβλισµό, υγεία και εκδήλωση χαρακτηριστικών φυσιολογικής συµπεριφοράς των ζώων. Οι δεσµεύσεις που είχαν προβλεφθεί και τα ποσά ενίσχυσης για τα αιγοπρόβατα περιελάµβαναν:
∆ιαµόρφωση κελιών γαλουχίας και αρσενικών γεννητόρων πριν από την αναπαραγωγική περίοδο, καθώς και ειδικών χώρων για τον προγραµµατισµών συζεύξεων. Μετατροπές στις υπάρχουσες σταβλικές εγκαταστάσεις και µείωση της πυκνότητας των ζώων. Για τα κελλιά αυτά απαιτούνται 3 τ.µ/ζώο και οµάδες των 5-6 ζώων σε µακριά απόσταση από τα θηλυκά ζώα.
Πηγή: agronews.gr