Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 201917:10:01

Ήξεις Αφήξεις

Ποιός φοβάται τις εκλογές;

Οι επερχόμενες παροχές σε ένστολους, δικαστές, ανέργους, κλπ, έχουν ένα σαφή στόχο.

Να "εξημερώσουν" την κοινή γνώμη μετά από τη Μνημονιακή υπακοή της κυβέρνησης η οποία δεσμεύθηκε πως η χώρα θα τηρεί κάποια βασικά συμφωνηθέντα μέχρι το σωτήριο έτος 2060.

Θα πει κανείς, αδύνατον ως τότε να υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ. Ή ακόμη και Νέα Δημοκρατία. Στις δημοκρατίες τα κόμματα έρχονται και παρέρχονται. Σωστό. Αλλά οι δανειστές έκαναν συμφωνία με την Ελληνική Δημοκρατία, με το κράτος και όχι με το ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα είναι δεσμευμένη και όχι ο κ. Τσίπρας.

Μετά λοιπόν την ευφορία των όποιων παροχών, θα επιστρέψουμε στην δέσμευση για υψηλά πλεονάσματα. Τα οικονομικά βοηθήματα προσφέρουν μεν μια ανάσα αλλά μένουν ακόμη δέκα μονάδες ανεργίας να πέσουν για να επανέλθουμε στα προ κρίσης επίπεδα. Η χώρα κουβαλά ένα χρέος σχεδόν διπλάσιο του ακαθάριστου εθνικού της προϊόντος. 

Η συμφωνία των Πρεσπών, οι σχέσεις κράτους - εκκλησίας, οι ανοικτές εκκρεμότητες της τωρινής κυβέσνησης σε παιδεία και δικαιοσύνη και οι προκλήσεις σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο είναι ζητήματα που δεν έχουν λυθεί.

Έτσι λοιπόν, πάλι διακινείται η ιστορία για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Πριν ο κόσμος "ξινίσει" και πάλι από την καθημερινότητα.

Τις εκλογές όποτε κι αν γίνουν, θα τις χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ με βεβαιότητα. Το ερώτημα είναι αν η Νεα Δημοκρατία, στην περίπτωση που λάβει αυτοδυναμία, θα μπορέσει επί μακρόν να αντέξει χωρίς να φθαρεί γρήγορα από τα γεγονότα.

Διότι, όπως και να το κάνουμε, η παλαιά Ελλάς των ρουσφετιών και των ημετέρων τώρα δεν υπάρχει όχι γιατί αίφνης ανακαλύψαμε τη θεία φώτιση αλλά διότι μας παρακολουθούν άγρυπνα οι Ευρωπαίοι. Και αυτοί δεν σηκώνουν "πολιτικές λύσεις" και πράσινα άλογα. 

Η όποια επόμενη κυβέρνηση λοιπόν στο ίδιο τεντωμένο σκοινί θα βαδίσει. Θα πρέπει να ψάξει να βρει με ποιό τρόπο θα φέρει ανάπτυξη χωρίς πολλές παροχές που ίσως εκτροχιάσουν την υφιστάμενη συμφωνία με τους δανειστές.

Παράλληλα, τα ίδια διεθνή προβλήματα θα αντιμετωπίσει και στο ίδιο τοξικό περιβάλλον θα πορευθεί.

Για αυτό, οι εκλογές δεν είναι ούτε απόδραση για την τωρινή μα ούτε και νίκη για την επόμενη κυβέρνηση.

Στην περίπτωση, δε, που στο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζουν για επανάκαμψη στο μέλλον, θα είναι λογικό να θυμηθούν το ΠΑΣΟΚ και την απήχηση του από το 2012 και μετά. Κι αν ένα κόμμα με επαναλαμβανόμενες νίκες σε εκλογές (1981,1985, 1993, 1996, 2000, 2009) και με ευρύτατη λαϊκή απήχηση κατέρρευσε, πόσο μάλλον τώρα και στο μέλλον ενώπιον κρίσης το εκλογικό σώμα δεν θα δίδει εύκολα αυτοδυναμία και "λευκή επιταγή".

Όσοι, άρα, σκέφτονται εκλογές, οφείλουν να σκεφθούν και την επόμενη μέρα η οποία δεν προδιαγράφεται ευοίωνη για το κυβερνών κόμμα αλλά ούτε και πρόκειται να είναι "περίπατος" για την επόμενη κυβέρνηση.

Wonderful Crete

Zaros,Crete

Ιαν 30, 2019 Wonderful Crete 15

Anogeia, Crete

Ιαν 11, 2019 Wonderful Crete 7

Preveli, Crete

Ιαν 04, 2019 Wonderful Crete 11

Lentas, Crete

Δεκ 21, 2018 Wonderful Crete 26

                                             

                                                                                

                          

                           

                                 

                               
                            

                                                                                              

                            

                                                                     

 

                                                                    

 

Back to top
Go to bottom