



Έγινε κι αυτό λοιπόν.
Το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησε το διακαή πόθο του να μην είναι μέλος της Ενωμένης Ευρώπης.
Η ψυχοσύνθεση των Βρετανών είναι ιδιάζουσα. Είναι λαός υπερήφανος αλλά εκτός τούτου έχει και μια ψευδαίσθηση. Στο συλλογικό του υποσυνείδητο ακόμη νομίζει πως η χώρα του είναι αυτοκρατορία, άσχετα αν αυτή ουσιαστικά έπαψε να υπάρχει μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πιστεύει πως οι καιροί που το Βασιλικό Ναυτικό και οι privateers, μισθωμένοι κουρσάροι, όργωναν τους ωκεανούς και έφταναν μέχρι τις Ινδίες και την Αμερική, του δίνει το δικαίωμα να πιστεύει πως έχει ακόμη επιρροή και λέγειν στην παγκόσμια κοινότητα.
Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι αρχηγός 15 κρατών μεταξύ αυτών του Καναδά και της Αυστραλίας.
Η Μεγάλη Βρετανία διαθέτει ακόμη ισχύ στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και μια ακμάζουσα οικονομία.
Όλα αυτά δημιουργούν την εντύπωση πως οι Βρετανοί έχουν την ευχέρεια να μην ακολουθούν της ντιρεκτίβες των Βρυξελλών, να μην παραχωρούν ούτε δράμι εθνικής κυριαρχίας και να κάνουν "μπίζνες" με όποιον θέλουν.
Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο ρόδινα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σοβαρά θέματα με την ίδια την ενότητα του. Η Σκωτία καιροφυλακτεί για νέο δημοψήφισμα που θα της επιτρέψει να επανέλθει στην Ε.Ε. και να αποσχιστεί από την Αγγλία, τη Β. Ιρλανδία και την Ουαλία.
Δεν πρέπει να αγνοηθούν και τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων που δεν ήθελαν απόσχιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα αποτελέσματα των δικών τους ψήφων ήδη έχουν προκαλέσει κλυδωνισμούς στην κοινωνία που πλέον είναι διχασμένη. Η πρωθυπουργός Μέϊ αντιμετωπίζει ανταρσία στο ίδιο της το κόμμα επειδή την θεωρούν δοτική στις διαπραγματεύσεις της με την Ε.Ε.
Πολλές εταιρείες έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Μ. Βρετανία και το ίδιο και χιλιάδες εργαζόμενοι της Ε.Ε. που φοβήθηκαν πως το νέο μεταναστευτικό καθεστώς μετά την αποχώρηση της Αγγλίας θα ήταν δυσμενέστερο για αυτούς.
Μένουν πολλά ζητήματα ανοικτά, από το καθεστώς των χιλιάδων φοιτητών (μεταξύ αυτών και Ελλήνων) στα Βρετανικά Πανεπιστήμια μέχρι τις επενδύσεις των Βρετανών προς την Ε.Ε. και αντιστρόφως.
Η Μέϊ λέει πως για όλα έχει βρεθεί λύση. Θα το δούμε όμως στην πράξη.
Τα ζητήματα των συνόρων με την Ιρλανδία παραμένουν ανοικτό ζήτημα.
Επιπλέον, η Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δώσει υποσχέσεις ιδιαίτερης μεταχείρησης προς τη Μ.Βρετανία όσον αφορά επενδύσεις και εμπόριο. Ούτε βέβαια η Ρωσία και η Κίνα.
Έτσι, το Ηνωμένο Βασίλειο μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά με άγνωστες προεκτάσεις και εξελίξεις μετά την αποχώρηση του από την Ε.Ε.
Μένει να δούμε αν το τόλμημα της εξόδου θα αποβεί επιτυχία ή απόλυτα ζημιογόνο για αυτούς.